2002-11-21
Wången – Sveriges vackraste skolmiljö
Så nära fjällvärlden man kan komma med en utsikt värd sin tavla. I den miljön skolas Sveriges travframtid. Wången i Jämtland har blivit navet i travsportens utbildningsprocess.
- Det är bara att gå ut på gårdsplanen och kolla ut över vyerna. Då trivs man, säger hästchefen Jan Halberg.
Fem mil väster om Östersund, i ett landskap som den här årstiden skulle få Viktor Rydberg att sätta sig på närmsta stubbe och skriva om tomtar och snö har Sveriges travorganisationer placerat sitt utbildningscentrum. Sett till tillgängligheten kanske ologiskt. Men mycket vackert. Och perfekt om man får tro de totalt 30 personer som jobbar där. Danske Jan Halberg är sedan ett drygt år hästchef på skolan. Han lämnade en proffstränarkarriär på Åby i Göteborg, tog med sig familjen och bosatte sig mitt i de jämtländska vyerna. Något han absolut inte ångrar.
- Nej. Det enda man tänker är att man skulle ha varit proffstränare här. Vilka möjligheter, säger Halberg och pekar ut över området där det finns oändliga körvägar och en riktig travbana på tusen meter. . Glada om de vinner ElitloppetSom hästchef har Halberg ett övergripande ansvar för skolans 48 hästar. Halberg står därmed också som tränare för dem. För det är inte bara gamla travare som står på Wången. Som en morot i utbildningen tränas hästarna för start. I loppen körs de sedan antingen av skolans elever, Halberg eller stallförmannen Tommy Enberg.
- Vi ska köpa in fyra nya hästar per år och de fyra får inte kosta mer än 100 000 kronor totalt. Det är ingen jättebra stam vi får på hästarna, men vissa har visat sig duga bra, säger Halberg.
- I år har vi budgeterat att hästarna ska springa in 250 000 och det har vi redan passerat. Ambitionen är inte att vinna en massa pengar, men vi skulle naturligtvis bli jätteglada om en häst från Wången gick och vann Elitloppet, säger Halberg och skrattar. Under vår- och höstterminen är det drygt 60 bofasta elever - alla personer som går kortare kurser tillkommer - på Wången. Cirka 50 av dem är gymnasieelever.
- Gymnasieeleverna läser alla grundämnen plus hästämnen och kan bland annat ta bilkörkort som tillval. De passar dessutom varsin häst och var åttonde helg har de jour och får ta hand om alla hästar. Det är ett tufft program, säger skolans vd Ola Skyllback. . Nöjda eleverLouise Johansson, 17, går andra året på travgymnasiet och stortrivs.
- Jag trivs kanonbra. Precis som de flesta andra här på skolan drömmer jag om att bli travtränare. Jag sysslade med trav hemma tidigare då både min pappa och farbror har hästar, men jag tror att skolan kan hjälpa mig ytterligare, säger hon. Läget gör det svårt att ta sig hem till Åmål på helgerna, men det är inget som bekymrar Louise.
- Nä, man får göra sig som jag och skaffa sig en kille här. Som har bil, säger hon med ett skratt.
- Sen är det också väldigt bra sammanhållning här. Och så får vi frukost, lunch och middag. Det är jättebra. Det är svårt att ta sig in på travgymnasiet. Omvandlat till de gamla sifferbetygen tror Ola Skyllback att intaget ligger över 4,0.
- Det är ett riksintag och det är bara 16 platser. Det är en attraktiv linje. . 18 nya proffs per årPå skolan finns också en hästskötarutbildning för folkhögskoleelever och en högskoleutbildning för hippologer. Nina Gustafsson, 21-åring från Bollnäs, är ensam student på hippologprogrammet.
- Jag har jobbat i travstall, men nöjde mig inte med det. Jag vill gärna veta varför hästar beter sig si och så. Jag ville veta mer och då är det här bra, säger hon. Det som Wången kanske är mest känt för i trav-Sverige är att de blivande proffstränarna utbildas här. En person som har tänkt bli proffs ska först ha en stabil yrkeserfarenhet, sedan gå en fördjupningskurs på tio veckor och efter det ansöka om proffstränarkursen på tre veckor. Kurserna har hållits sedan 1990 och sedan 1996 på Wången.
- Vi tar in 18 personer per år, men det brukar vara cirka 40 ansökningar, säger Jan Halberg.
- Proffstränarkurserna handlar mest om ekonomi. Det tror jag är väldigt viktigt. Tidigare fick alla tränare lära sig det själva. När vi är på besök på Wången är Järvsöfaks tränare Jan-Olov Persson och Danneros Gunnar Melander på besök. De är ditbjudna som "Månadens tränare".
- Vi försöker ta hit en tränare, eller någon annan profil, varje månad. De besöken uppskattar både vi och eleverna, säger Jan Halberg. WångenfaktaWången är en av tre så kallade riksanläggningar som ligger under Nationella Stiftelsens ansvar. Kunskaps- och organisationsutveckling står i fokus. Wången har 30 anställda och omsätter cirka 25 miljoner kronor per år. Wångens utbildningar. Travgymnasiet - treårig utbildning med riksintag. . Hippologprogrammet - tvåårigt högskoleprogram där andra året förläggs på Wången för de som väljer inrikting trav. . Travhästskötarutbildning - folkhögskoleutbildning, 20 veckor. . Fördjupningskurs, trav - tio veckor, ett krav om du har tänkt gå proffstränarkursen. . Proffstränarkurs - tre veckors avslutande utbildning. . Temakurser - olika längd och varierande inriktning. Nina Gustafsson går hippologprogrammet på Wången. Som ensam högskolestudent på skolan kan hon planera sin utbildning nästan som hon vill. Foto: Petri JohanssonFem mil från Östersund centrum och mitt mellan den jämtländska huvudstaden och skidmetropolen Åre ligger Wången. Foto: Petri JohanssonLouise Johansson, 17, från Åmål stortrivs på Wången. Hon går andra året på travgymnasiet och siktar på att bli proffstränare en dag. Foto: Petri Johansson