2003-05-09
Världsrekord i sikte för Rotation
Uppvisningen i Kungapokalen förra veckan gav inte bara svar utan också ett par frågor. Räcker Rotation också mot den äldre Europaeliten?Blir han en superjoker i Elitloppet?I Oslo Grand Prix på söndag ges svaren.
För 15 år sen kom en viss Sugarcane Hanover över Atlanten och erövrade Skandinavien. Likheterna med Rotation (född i USA, tränad i Toronto, Kanada, av norrmannen Harald Lunde och helägd av norrmän) är många och passande nog är kusken densamma. Gunnar Eggen, en av Norges främsta genom alla tider, säger inte att jämförelsen är fel, men vill ändå tona ner snacket lite.
- Vi får väl se hur det ser ut om ett år. Då kan vi säga om Rotation är den nye Sugarcane, säger Eggen. För tre veckor sedan var det knappt någon i Skandinavien som visste vem Rotation var. Efter överlägsna segrar både i försök och kval vet man. Rotation vann det svenska storloppet hur överlägset som helst och var bara en tiondel från Gigant Neos världsrekord på 1. 12,7. Och då ska det snabbt påpekas att Rotation aldrig startat över medeldistans tidigare.
- Men det var jag aldrig orolig över. Jag har tränat honom för det. Så jag kan inte säga att jag blev överraskad, säger tränaren Harald Lunde. Oslo Grand Prix (som avslutar den "svenska" V65-omgången på söndagen) avgörs också över medeldistans. Och då Lunde haft tur i spårlottningen - spår tre - talar det mesta för att Rotation blir favorit. Trots att han bara är fyra år, trots att han aldrig mött den äldre europeiska eliten och trots att det bara var en vecka sedan han vann Kungapokalen.
- Det är väl troligt att han blir en av favoriterna och vi kör om segern. Men vi möter många bra hästar. Heinz Wewerings häst (Oscar Schindler SL) är stark och rutinerad, Gidde Palema är riktigt bra och fransmannen (Flambeau des Pins) blir också svår, säger Lunde. . Världsrekordet i farozonenI nästa andetag avslöjar han dock:- Världsrekordet för fyraåringar på 1. 12,7 är i fara i Oslo GP. Bjerkebanan är inte långsammare än Åby och då hade vi inte perfekta yttre förhållanden. Slår Rotation det rekordet får övriga riktigt svårt att hota den norske kanadensaren. 57-årige Harald Lundes liv är en historia i sig. 1988 dog 33 av hans hästar i samband med en brand. Han startade igång på nytt, men fick ingen riktig ekonomi i rörelsen. Efter en skilsmässa 1998 sökte han sig till USA. Där började det bra, men två svåra år gjorde att han ledsnade. Sista försöket blev några hästköp tillsammans med svensken Tommy B Andersson.
- Vi köpte några hästar och en av dem var riktigt bra. Tyvärr strulade det hela tiden. Det tog lång tid innan han klarade kvalet och när han väl gjort det kunde han knappt gå. Han var så halt, berättar Lunde. Då gav norrmannen upp. Pengarna var slut, väskorna packade och flygbiljetten fanns i jackfickan.
- Jag tänkte bara säga hej då till hästarna en morgon, men då var plötsligt den bra hästen helt frisk. Jag åkte ut och körd ett jobb med honom. Han kändes kanon och jag struntade i flyget, säger Lunde. Hästen var Banker Hall och vann Breeders' Crown kort därefter. Ett knappt år och en miljon insprungna dollar senare var hästen trea i det Hambletonian som Scarlet Knight vann. Banker Hall, avelshingst i dag, räddade inte bara Lundes ekonomi. Han förändrade norrmannens liv.
- Jag är skyldig honom ett stort tack. Han gjorde att allting vände. Det är tack vare Banker Hall som Rotation kan bli den superjoker alla vill ha till årets upplaga av Elitloppet. Om han nu startar där.
- Dörren står i alla fall på glänt. Vi kommer att åka till Solvalla, sedan får vi se vilket lopp vi startar i, säger Lunde och ler i den norska majsolen.