2011-05-26
Väntan över för Per Lennartsson
Han har varit kusk i snart 30 år och sett alla elitlopp sedan han var sju.
På söndag får han för första gången vara med själv.
- Det är något jag har längtat efter sedan jag började köra lopp, säger Per Lennartsson - elitloppsdebutant och ensam att ha med två hästar i årets största travlopp.
Etablerad som en av landets främsta kuskar och tränare sedan många år.
Per Lennartsson är ett så välbekant namn i trav-Sverige att många lyfter på ögonbrynen när de inser att han aldrig har varit med i Elitloppet, vare sig med egen häst eller som lånekusk.
- Det visar bara hur svårt det är att komma dit, säger han själv och rycker lite på axlarna under en pratstund på Solvallas stallbacke.
Har du någon gång varit riktigt nära att få en elitloppsinbjudan?
- Det har jag säkert varit. Vi har ju haft några topphästar genom åren som snuddat lite grann vid det. Jolly Rocket (vann Svenskt Travderby 1998) hade potentialen, men han skadade sig ju tyvärr som femåring. Innan det hade jag Hitec Lou som var väldigt duktig. Han vann ett lopp i Tyskland på en 1.12-tid tre veckor innan Elitloppet och var jättenära att få komma med någon gång i mitten av 90-talet (1995).
Minns du när du såg Elitloppet för första gången?
- Det var en bra fråga. Jag kommer så klart ihåg Ego Boy, det var 1973, så jag var sju år. Det var nog det första. Sedan tror jag att jag har sett alla. Alltså inte live på Solvalla allihop, men jag har sett dem i alla fall.
Hur länge har du drömt om att vara med själv?
- Det är något jag har längtat efter sedan jag började köra lopp, förstås. Det är ju en dröm för allihop, att bara delta. Nu när publiken har blivit som den har blivit och med hela inramningen så är det ännu större. Det är egentligen hela atmosfären som tilltalar.
Påfyllning i stallet
De senaste åren har Per Lennartsson upplevt en ny vår som tränare. Efter några relativt magra säsonger under början av 2000-talet slog han i fjol i taket med 9,2 miljoner inkört till stallet, det bästa resultatet i karriären.
Hittills får vi säga.
Framgångarna har lett till att många velat vara med på tåget och flyttat sina hästar till gården Jordanstorp knappt tio mil sydväst om Stockholm. Och eftersom Lennartsson annonserar efter ny personal på sin hemsida kan man misstänka att verksamheten växer så att det knakar.
- Så farligt är det inte. Vi har 90 boxar och tänker inte bygga ut. Däremot har vi kunnat byta ut flera hästar och det är förstås väldigt inspirerande att kunna fylla på och ha lite mer att välja mellan. Problemet kommer när vi får in de nya ettåringarna till hösten, då måste jag titta på ett nytt ställe att ha dem på.
Ett av nyförvärven är Year In Review. En sjuårig USA-född trashank som förvisso visat stora fartresurser tidigare, men fått sin karriär spolierad av ständiga skadebekymmer.
Men sedan flytten till Lennartsson tycks alla problem som bortblåsta. Efter tre raka segrar då hästen avslutat hiskeligt fort kom elitloppsbiljetten.
Ingen kunde väl ha gissat att han skulle bli en elitloppshäst när du fick honom?
- Nej.
När förstod du att han var så bra?
- Det var väl egentligen efter första starten han gjorde, när han spurtade så otroligt. Det var dugliga hästar han tävlade emot och de hade liksom låst loppet framme i täten, men han flög ifrån dem ändå. Ett lopp är inget lopp, men sedan har han följt upp det med två riktiga kanoninsatser till.
Det låter som att du tror att han kan duga riktigt långt även i Elitloppet...
- Nej, men jag vet inte. Alla fokuserar på de där superstar-hästarna. De har förstås hårdheten av att ha varit med i de bästa loppen. Men den här, han kan ju avsluta. Jag menar, det går nästan inte att springa fortare än i 1.07-tempo och det har han ju visat att han kan göra. Sedan är frågan om han kan leverera en sådan spurt om det har gått 1.10,5 i början. Det är det vi inte vet.
Vad är det som gör honom till en så bra häst?
- Det är inställningen. Alltså först har han en fantastisk teknik när han springer, han lägger ju otroligt mycket mark under sig. Sedan är han så (Per mäter ut ett avstånd på nästan en meter med händerna) över marken. Men sen har han ju en brinnande vilja, han lägger öronen bakåt och bara ska vara först.
Viljan, det har du sagt är Rakas främsta egenskap också.
- Ja, men han är på ett annat sätt. Han är livsfarlig för vilken konkurrent som helst om han nu skulle få sitt optimala lopp, om det är rejält överpacat. Han har sina sista 200-300 meter, det har han ju visat flera gånger och slagit riktigt bra hästar då det har stämt till åt honom.
När det kommer till finslipningen av formen är det olika upplägg som gäller. Sköre Year In Review startade nyligen och skrittas bara fram till start medan Rakas får några skarpa jobb.
- Men inte skarpare än vanligt. Jag gör som jag brukar när han ska vara i bästa form och som det känns har vi prickat rätt.
Per Lennartsson må vara en veteran som kört över 16 000 lopp. Men borde inte även en sådan bli lite nervös inför sin största uppgift i karriären?
- Jag är absolut inte nervös, det är bara kul. Och vi har ju tävlingar att fokusera på innan först.
- Men visst, när vi kommer upp bakom bilen i elitloppsförsöket, då kan det bli... Då blir man nog lite taggad.