2024-04-19
Foto: Malin Albinsson/TR Bild
V75® statistik: Gocciadoro i blickfånget
Ett vårtecken i gul dress.
Alessandro Gocciadoro är tillbaka i Sverige med tre hårt betrodda hästar på V75®.
Den här veckan fokuserar vi på historik och statistik kring hur Italiens championtränare lyckats på svensk mark.
Han kom på sitt första besök redan 2013.
Men det var under elitloppshelgen 2017 som Alessandro Gocciadoro gjorde sina första riktiga avtryck på svensk mark.
Sedan dess har hans oömma hästar och offensiva körstil blivit ett säkert vårtecken.
På lördag gör han årspremiär på V75® med tre högintressanta hästar på Jägersro.
1 Catullo Jet (V75-3) har gjort två starter på svensk mark, vann den första i regi Jerry Riordan för ett drygt år sedan och hade en faslig otur när han hakade i en sulky med vinstchans på Jägersro i november.
8 Dany Capar (V75-6) är en ny bekantskap medan 4 Bengurion Jet (V75-7) sägs vara stallets starkaste kort inför Elitloppet.
Alla tre kommer att bli hårt spelade.
Hittills i år har stallet hunnit startat sex hästar på svensk mark med resultat 6 st: 2-1-2, men vi går tillbaka till 2013 och undersöker hur man lyckats säsong för säsong genom att titta på seger- platsprocent och ROI (Return On Investment). Det senare visar den procentuella återbäringen om man spelat en fast insats på alla stallets hästar.
År: seger- /platsprocent ROI (antal starter)
2013: 18/34 (ROI 65) (96 starter)
2014: åtta starter en seger
2015: inga starter
2016: inga starter
2017: sex starter två segrar
2018: 25/51 ROI 64 (55 starter)
2019: 26/50 ROI 75 (109 starter)
2020: 6/41 ROI 52 (17 starter)
2021: 33/55 ROI 104 (109 starter)
2022: 17/33 ROI 76 (132 starter)
2023: 25/56 ROI 85 (218 starter)
2024: sex starter två segrar
2013 var året då Alessandro Gocciadoro kom till Sverige för första gången. Då var han inte alls samma stortränare som han är idag och hästarna tävlade mest i mindre lopp på framförallt Åby och Jägersro. Bara 11 av 96 starter gjordes på V75 där han nådde ett andrapris som bäst. Enda segern med sexsiffrigt förstapris kom med Linda di Casei i ett stolopp under Åbergs-kvällen på Jägersro. De flesta segrarna togs i lopp med 30 000 kronor eller mindre i förstapris och spelarna snarast överskattade hästarna där bara en av vinnarna betalade över tio gånger pengarna och mer än hälften var favoritspelade.
Några av hästarna blev kvar under januari där samtliga åtta starter under 2014 är registrerade och Gocciadoro åkte inte upp till vintermörkret för att köra någon själv.
Sedan var man borta under mer än tre år medan Gocciadoro flyttade fram sina positioner på hemmaplan och la grunden till vad som skulle komma att bli ett av Europas mest framgångsrika stall.
2017 gästade han med fem hästar till elitloppshelgen, segrade med två, där Umaticaya imponerade stort genom att krossa konkurrenterna från dödens i Fyraåringseliten för ston.
Sedan dröjde det ett år innan Gocciadoro var tillbaka och den här gången hade han laddat ordentligt. Hela tio hästar startade under elitloppshelgen där Arazi Boko tog hem Sweden Cup i två raka från spets medan Zabriskie O.K. dånade hem Treåringseliten för ston som storfavorit och Virginia Grif gjorde detsamma i Fyraåringseliten för ston. Volnik du Kras bjöd på en styrkeuppvisning på V75 och med en pinne även på fredagen blev det totalt sex segrar på elva starter för stallet. Ingen gång var spelarna förvånade, det högsta vinnaroddset var 37 för 10 på Arazi Boko i finalen.
Stallet fortsatte att tävla i Sverige över sommaren, men utan att nå några nya storsegrar.
2019 drog man igång säsongen redan i början av april och det var gaspedalen i botten direkt med 10 segrar på 15 starter första månaden. De flesta till bottenodds efter offensiva styrningar, men två av vinnarna betalade över fem gånger pengarna vilket innebar att stallets följare gjorde ett rejält nettoplus under perioden. Under maj gick det emellertid betydligt tyngre och det blev ”bara” två segrar under elitloppshelgen, där Zaire Wise As gav 95 för 10 och blev stallets bäst betalande vinnare under en säsong som avslutades i början av september. Trots seger i var fjärde start stannade ROI på 75, en indikation på att hästarna snarast underpresterade gentemot spelarnas förväntningar.
Pandemiåret 2020 blev det betydligt färre starter innan stallet var tillbaka med full kraft 2021 – året då Gocciadoro verkligen satte sin prägel på den svenska travsommaren. Seger i var tredje start inkluderat 11 av 39 på V75 och massor av prestationer som stack ut. Det var också första säsongen som spelarna inte var med på noterna där den som spelade stallet i samtliga 109 starter gjorde en vinst på fyra procent av satsat kapital. Den riktiga fullträffen saknades emellertid då Vivid Wise As fick ge vika mot Don Fanucci Zet i Elitloppet.
2022 blev det en riktigt trög start med bara en seger på 17 starter första månaden. Formen infann sig lagom till elitloppshelgen där det blev fem segrar, men överlag blev en betydligt mindre framgångsrik säsong där segerprocenten halverades från året innan.
Fjolåret inleddes precis som årets säsong under påsken på Färjestad där det blev två imponerande segrar för Clarissa och Jimmy Ferro B.R. medan Bengurion Jet fick ge vika mot San Moteur. Säsongen som helhet blev betydligt bättre än året innan med jämnare prestationer där platsprocenten faktiskt toppade rekordåret 2021. Det gav också Gocciadoros hittills enda seger i ett miljonlopp i Sverige när han tog hem långa E3-finalen med Expo Wise As.
Nedan ska vi med hjälp av Travfakta bryta ner stallets resultat.
Vi mäter sedan 2018 då Gocciadoro började frekventera svenska travbanor.
Sedan dess har han totalt 24 i segerprocent, 50 i platsprocent och ROI 82.
Tittar man enbart på V75 ligger segerprocenten på 19, platsprocenten på 43 och ROI 76 – vilket alltså visar att han haft det svårare och varit mindre spelvärd på lördagarna.
Vi börjar med att jämföra hur stallet presterat olika årstider:
Årstider
Seger- /platsprocent
Vinter: inga starter
Vår: 29/55 (ROI 87)
Sommar: 24/48 (ROI 80)
Höst: 17/47 (ROI 75)
Här blir det uppenbart att Gocciadoros hästar lyckas allra bäst i början av säsongen. Seger- och platsprocenten är klart högst under våren och ROI följer inte oväntat med. Dock ska det sägas att spelarna inte blivit speciellt överraskade av framgångarna och ROI på 87 procent ligger marginellt över ATG:s återbetalning på vinnarspelet på 85 procent.
Sedan är det tydligt hur formen avtar efterhand vilket även gäller spelvärdet.
Bryter vi ut enbart starter på V75 krymper förstås underlaget och blir lite mer vådligt, men vi ser om samma tendens syns där:
Årstider V75
Seger- /platsprocent
Vinter: inga starter
Vår: 21/44 (ROI 63)
Sommar: 19/39 (ROI 80)
Höst: 12/48 (ROI 77)
Tittar man på seger- och platsprocent är resultatet snarlikt totalen, träffprocenten är inte lika hög på lördagarna, men bäst under våren. Däremot är spelvärdet direkt lågt den här årstiden vilket visar att spelarna tryckt ner vinnarna på V75 i låga odds.
Då bryter vi ner resultaten på våren ännu ett steg och tittar specifikt på hästar som debuterar på svensk mark.
Resultat med hästar som gör sin först start på svensk mark på våren:
Seger- /platsprocent (ROI)
35/69 (ROI 111)
Det här är verkligt intressanta siffror.
Av 89 hästar har 31 vunnit i sin första start på svensk mark och vinnaroddsen har varit tillräckligt höga för att den som spelat en fast insats på samtliga hästar gjort en nettovinst på elva procent av satsat kapital.
Det stora spelvärdet ligger alltså i att spela Gocciadoros hästar i första starten de gör i Sverige, därefter minskar minskar segerprocenten samtidigt som oddsen sjunker.
Hur påverkar hästarnas balans resultaten?
Balans: seger-/platsprocent
Barfota runt om: 25/52 (ROI 99)
Barfota bak: 17/50 (ROI 35)
Barfota fram: 20/42 (ROI 59)
Skor: 33/58 (ROI 84)
Gocciadoro har högst träffprocent när hästarna springer med skor, men ROI visar att prestationerna i förhållande till förväntningarna är högst barfota runt om.
Resultaten kring barfota bak får tas med en nypa salt eftersom det inte verkar något som Gocciadoro föredrar då hans hästar bara gått 17 lopp med den balansen.
Är det någon skillnad när Alessandro Gocciadoro kör sina hästar själv jämfört med när han lejer bort styrningarna – vilket varit fallet i ungefär hälften av starterna i Sverige.
Kör själv: 26/52 ROI 77
Annan kusk: 23/48 ROI 87
Segerprocenten sjunker en aning, men vinnaroddsen går upp så pass mycket att det är mer spelvärde i stallets hästar när någon annan sitter bakom.
Att Gocciadoro har en offensiv körstil torde inte gått någon förbi, och det syns också i statistiken.
När han sitter upp bakom hästarna själv tar han sig till ledningen i 23,7 procent av loppen, med andra kuskar sjunker den siffran till 20,2.
Vi jämför det med hur hästarna från några av landets ledande tränare brukar köras för att få ett perspektiv.
Andel hästar som sitter i ledningen varvet från mål
Tränare: procent
Alessandro Gocciadoro kör själv: 23,7
Daniel Redén: 23,1
Timo Nurmos: 22,9
Alessandro Gocciadoro annan kusk: 20,2
Daniel Wäjersten: 20,1
Johan Untersteiner: 16,8
Jörgen Westholm: 16,5
Björn Goop: 15,0
Mattias Djuse: 11,9
Redén och Nurmos har båda högre segerprocent och större andel storfavoriter än Gocciadoro, men kan ändå inte nå samma spetsprocent som när han kör sina hästar själv. Jämför man med tränarna längre ner på listan är skillnaden i löpningsupplägg enorm.
Hur ofta håller de då undan när de kommer till ledningen?
Segerprocent i spets
Tränare: segerprocent
Timo Nurmos: 69
Daniel Redén: 64
Alessandro Gocciadoro kör själv: 64
Daniel Wäjersten: 59
Alessandro Gocciadoro annan kusk: 58
Johan Untersteiner: 53
Björn Goop: 52
Mattias Djuse: 50
Jörgen Westholm: 47
Gocciadoro är inte bara offensiv, han är också väldigt framgångsrik när han kommer till ledningen.
Även om han inte matchar Nurmos och Redén är det tydligt att Gocciadoros hästar presterar extremt bra från spets, där siffrorna kan jämföras med den totala andelen spetsvinnare i landet som ligger på 42.
Vänder man på steken och tittar på hur ofta han vinner från andra positioner så landar siffran på 13,7 procent.
Vi rundar av med att titta på stallets resultat från olika startspår bakom bilen
Gocciadoro-tränade hästar segerprocent startspår bakom bilen
Spår 1: 23 (ROI 86)
Spår 2: 28 (ROI 94)
Spår 3: 25 (ROI 50)
Spår 4: 34 (ROI 102)
Spår 5: 30 (ROI 82)
Spår 6: 24 (ROI 69)
Spår 7: 14 (ROI 81)
Spår 8: 33 (ROI 152)
Spår 9: 17 ROI 49)
Spår 10: 5 (ROI 49)
Spår 11: 27 (ROI 146)
Spår 12: 6 (ROI 13)
Favoritspåren är 4 och 8 varifrån stallets hästar vunnit var tredje start. Dessa sticker även ut i ROI tillsammans med spår 11.
Från övriga bakspår droppar träffprocenten och ROI högst väsentligt.
Utifrån dessa parametrar kan man utse Dany Capar till stallets hetaste häst under lördagen då han gör debut på svensk mark från ett startspår varifrån stallets hästar brukar lyckas långt över förväntan.
Bengurion Jet har också ett favoritläge medan Catullo Jet skulle kunna vara i fara från sitt innerspår.