2024-04-06
Foto: Malin Albinsson/TR Bild
V75®: Önas Prince krigade sig in i Paralympiatravet
Tredjespår runt första sväng fram utvändigt ledaren i stenhårt tempo.
Önas Prince fick ingenting gratis när knep första biljetten till Paralympiatravet.
- Hästen känns fantastiskt bra. Nu har vi en månad på oss att förbereda till finalen, mös Per Nordström efter styrkedemonstrationen på Åby.
Storfavorit trots spår längst ut bakom startbilen.
Såväl spelarkollektivet som Per Nordström var nog inne på att Önas Prince skulle lyckas förvandla sitt vanskliga utgångsläge till tidig ledning i lördagens första uttagning till Paralympiatravet.
Men hästen som flög till spets i elitloppsfinalen i fjol kunde inte passera sina invändiga konkurrenter den här gången.
Kagan och Beartime såg till att storfavoriten tvingades trava första kurvan i tredjespår och den förre tog emot med varma servetter när Nordström körde till för att få överta kommandot.
- Jag trodde nog att vi skulle ta oss till ledningen, men det var lite om och men när vi kom upp till bilen. När bilen släppte slog han i sulkyhjulet två gånger och jag kunde inte skicka åt honom som jag brukar. Han kan öppna bättre än så här, konstaterade Nordström sedan han fått parkera i dödens via 1.06,7 första halvvarvet.
Tempot dämpades till 1.11,9 på kilometern och i slutsvängen stod det klart att ledaren var besegrad.
Men det fanns gott om smygkörda konkurrenter som gottat sig av hårdkörningen. Ferrari Sisu gick en vass repa runt slutsvängen och Beartime slank loss från ledarryggen, men Nordströms elvafaldige miljonär visade varför han sprungit in mer än dubbelt så mycket pengar som sina utmanare när han sträckte på sig och höll huvudet främst.
- Spetskörningen var rejäl, men han lugnar sig så fort man säger åt honom och låg fint i handen hela vägen. Det är tufft att gå utvändigt, men han har gjort några fantastiska lopp därifrån också, bland annat när han vann Sprintermästaren. Är det någon häst som skulle klara det så är det den här, fortsatte Nordström som därmed är klar för landets första miljonlopp på samma bana om fyra veckor och även stärkte sina aktier för en inbjudan till sitt tredje raka elitlopp sista söndagen i maj. Det var också ett kvitto på att höstens operation där Önas Prince tog bort en lös benbit i ett framknä varit lyckad.
- Hästen känns fantastiskt bra. I fjol var det något som störde honom, men nu känns han mjuk smidig och fin. Det här ingreppet har verkligen gjort hästen gott. Nu har vi en månad på oss att förbereda till finalen. Han fick ett tufft lopp dag, så det är skönt att det är en månad till nästa start. Nu kan han få en lugn återhämtningsvecka och sedan sikta mot finalen.
Nöjd var även Carl Johan Jepson vars Beartime utmanade storfavorit till mållinjen.
- Jag förstod att om jag skulle vinna loppet så var jag tvungen att hjälpa Robban (Robert Bergh och Kagan) att hålla upp. Det lyckades ju och jag var nöjd med hur loppet utvecklade sig, men det räckte inte riktigt. Hade Robbans häst hållit längre så hade vi nog vunnit skulle jag tro, det var ganska tight i mål. Hästen gjorde det fantastiskt bra och även om man alltid vill vinna så får vi vara nöjda, kommenterade Jepson kring Helena Edlunds nioårige vinterspecialist som visade att han trots skor på hovarna och stigande ålder kan vara en faktor i högsta klassen även under vårmånaderna.
Samma omdöme får ges åt Conrad Lugauers Ferrari Sisu som också bara var ett drygt huvud bakom den trolige elitloppsdeltagaren över mål.
Dubbel för Jepson
För Jepson blev det ändå en synnerligen lyckad dag på jobbet. Han satte tonen för omgången genom att spåra runt om bakom Maria Törnqvists Bold Request och stack undan i precis rätt ögonblick för att Beachcomber skulle få för långt fram från tredje par invändigt, men var ändå självkritisk efter målgång.
- Jag var lite orolig att han bara hade ett lopp i kroppen. Han kändes stark och rejäl, men jag körde nog lite för mycket mot Adrians häst (Kolgjini med Doctor Gio) och bjöd in Jocke (Lövgren bakom Beachcomber). Så här i efterhand var det ju fel, resonerade Jepson sedan han räddat sig undan på stumma ben.
Bakom Eric Martinssons Earnest blev det raka motsatsen till snabbstart, men hästen hade styrkan att tåga runt sina konkurrenter i tredjespår.
- Det här var superkul för den här hästen, jag gillar honom jättemycket. Han har varit fin i tre starter och det var bra gjort av Eric att köra tre lopp med skor och sedan spänna bågen när det är V75. Hästens akilleshäl är att han inte kan öppna, men han har rätt inställning och kommer att gå en bit upp i klasserna. Två sköna segrar. Jag får köra åt bra tränare, det är viktigt, då förbättras chanserna, konstaterade Carl Johan Jepson.
Femåringar mot stoeliten
Global Dancer och Jurista hade sannolikt blivit mer omskrivna och haft mer pengar på kontot om de inte fötts i samma årskull som Joviality.
Nu visade de båda femåringarna att de besitter alla egenskaper att växa in i stoeliten under säsongen i två helgjutna prestationer.
Den förra tågade runt silverdivisionare i tredjespår sista 700 i mycket rejäl stil.
- Vi fick gå lite tidigt utan rygg, men hon kändes stark och svarade bra på hästen som utmanade, berömde körande Mats E Djuse medan tränaren Fredrik Wallin fyllde i:
- Hon var otroligt fin. Jag hade inte riktigt den feelingen för henne idag, men det var kul att se. Jag köpte in henne som ettåring som är väldigt stolt för varje start hon gör, sade Wallin om fjolårets stoderbyvinnare som visade att vinterns resultatmässigt misslyckade äventyr i Paris inte var förgäves.
Jurista fick överta ledningen från favoritspelade Countess Face och stod emot denna i en speedduell över upploppet.
- Vi misslyckades sist, men nu är vi tillbaka. Jag är så tacksam mot (stall) Courant att jag får jobba med de här hästarna, pustade Marcus Schön som därmed ståtar med 50 i segerprocent under 2024.
- Superroligt att hon studsade tillbaka efter galoppen senast. Marcus och hela teamet runt hästen har gjort det väldigt bra. Det var inte klockrent idag, lite rulligt första 200 och sista 300-400 meterna, men orkesmässigt var hon på topp, kommenterade körande Erik Adielsson.
”Det är inte ofta…”
Norskt för hela slanten blev det i V75-4 där storfavoriten Wishful Order var chanslös att hålla ut landsmannen The Way I Talk Ås första biten, men därmed bjöds draghjälp till upploppet där Magnus A Djuse kunde unna sig lyxen att vrida ut istället för att välja open stretch.
- En väldigt fin häst. Det kändes jättebra hela vägen när vi fick rygg på ledaren. På den här banan förstår man att man kommer att få chansen och han avgjorde väldigt enkelt. Det är inte ofta, det brukar vara tighta slutstrider i V75, men idag blev det som sagt väldigt enkelt, berömde Djuse om den Thor Borg-tränade femåringen som tävlade utan skor runt om första gången.
Första barfota runt om var melodin även för Tobjörn Simbergs Honey Dun Girl. I ett upplopp som bara kan upplevas på Åbytravet, med sju hästar i bredd 100 meter från mål, kom Malte Handfast flygande längst ut i banan och avgjorde lätt sista biten.
- När jag kastade loss i femtespår så bara ökade hon mer och mer in mot mål. En jättefin och mycket bra tävlingshäst, berömde segerkusken medan tränare Simberg bubblade av glädje efter målgång.
- Ojojoj, helt underbart. Vi tog av alla skor idag, det var ju rätt, faktiskt. Hon är riktigt bra den här hästen. Det här är hur stort som helst, jag har vunnit på V75 tre gånger i mitt liv förut, otroligt roligt, jublade Simberg.
Det fastställde utdelningen på V75 till 42 035 kronor för sju rätt.