2023-11-05

V75®: Ny uppvisning av A Fair Day – ”Skönt vara med i en stor final”
Oscar Ginman satsade allt på ett kort och laddade hårt med A Fair Day från spår åtta bakom bilen. Han pressade Dancer Brodde i galopp i första kurvan och övertog ledningen i semifinalen i Breeders Crown. Sedan blev det en ny uppvisning av kalmarhästen – och sagan om Elisabeth Almhedens ögonsten bara fortsätter. – Det är så härlig så man hittar inga ord. Han är bara bäst, sa Elisabeth efter fjärde raka segern som nu innebär att fyraåringen är i final i Breeders Crown. – Hästen är fantastisk och ska kunna duga även i finalen, sa Oscar Ginman.
Det kördes högklassiga semifinaler i Breeders Crown på Solvalla under söndagen. Det bjöds på många imponerande prestationer från kulltopparna bland landets tre- och fyraåringar i V75® men även utanför miljonspelet. En av dessa var A Fair Day som bara fortsätter att bjuda på suveräna uppvisningar i loppen. Sagan om den fyraårige valacken från Kalmar – som ägs och tränas av Elisabeth Almheden som har gjort comeback i travet efter 20 år – bara fortsätter. Han fick sitt stora genombrott för den breda publiken när han krossade konkurrenterna hemma i Kalmar i V75 under midsommarhelgen och vann överlägset. Sedan har hästen blivit ännu bättre och efter att han suttit fast med krafter kvar i derbykvalen, har det blivit fyra raka segrar. Nu bombade ”Affe”, som han kallas, hem sin semifinal i Breeders Crown hur enkelt som helst och var åkandes över upploppet med krafter kvar. Segertiden blev 1.11,9/2140a och kretsen kring hästen, som även har en egen fanclub, var överlyckliga efter loppet.
– Han kan han ”Affe”. Det är så härligt så man hittar inga ord. Han är bara bäst, bäst, bäst, sa Elisabeth Almheden.
Oscar Ginman var också smått lyrisk efter segern.
– Fy fan så underbart. Hästen är helt fantastisk och jag är oerhört tacksam att få vara med på den här resan. Det sitter hårt inne att vi misslyckades i derbyuttagningarna och det är skönt att vi får vara med i en stor final. Jag sa innan att jag kommer att prova från start. Det är inte roligt att sitta fast i dom här loppen, sa Oscar Ginman.
– Det kändes jättebra när Johans häst galopperade och vi kom till ledningen. Sedan såg jag bara till att Peter inte skulle få luckan i tid. Han är en av de som ska kunna duga i finalen, fortsatte Oscar och A Fair Day fick spår tre i finalen som körs i Eskilstuna om två veckor.
”För mig är han kulletta – den bästa häst jag har kört”
En imponerande styrkeinsats svarade även Staro Mack Crowe för i semifinalen för de fyraåriga hingstarna och valackerna. Trots en resa utvändigt om ledande Miru Boko, så kopplade Staro Mack Crowe ett knappt men säkert grepp till slut, och Rikard N Skoglund satt stilla och måttade in segern som togs med krafter kvar och tussarna kvar i öronen på tiden 1.11,7/2140a. Därmed fick hästen utdelning efter att ha gjort många riktigt bra insatser i år utan att få vinna. Han tränas av Katja Melkko.
– För mig är han etta i kullen, även om statistiken säger något annat. Han får aldrig något gratis. Det är den bästa häst jag har kört, sa Rikard N Skoglund.
Det var som sagt gott om riktiga läckerbitar idag bland alla högklassiga prestationer, och en sådan fick vi se i semifinalen för de treåriga stona där Ester Degli Dei blåste runt konkurrenterna i suverän stil på slutvarvet. Den holländska segermaskinen fick en dålig start när framförvarande Granger galopperade men redde ut det ändå. När Robin Bakker lossade i spåren sju hundra meter kvar bet det bra och Ester Degli Dei brottade ner samtliga och vann enkelt på tiden 1.13,1/2140a.
”Adriatica vann bekvämt med krafter kvar”
Hårt betrodda Kinglet Bird galopperade direkt när startbilen släppte fältet i den andra semifinalen för treåriga ston. Därmed låg vägen öppen för Adriatica och Oaks-segrarinnan dundrade till ledningen. Hon låg sedan friskt på bettet för Magnus A Djuse hela vägen, och det Timo Nurmos-tränade stoet gled undan till en lätt seger på tiden 1.13,3/2140.
– Hon vann bekvämt och hade krafter kvar. Jag behövde aldrig rycka huvan och hon kändes väldigt fin, berömde Magnus A Djuse.
Timo Nurmos hade tidigare på dagen fått se sin Aurelia Express blixta till ledningen för Mats E Djuse - och vann sedan sin semifinal för de fyraåriga stona.
– Hon har blivit bättre och bättre ju längre säsongen har gått. Idag tycker jag att hon kändes finare än någon gång som jag har kört henne. Hon hade krafter kvar, sa Mats E Djuse.
Bedazzled Sox flög fram i överpacat lopp
Bedazzled Sox satt senast fast i Europaderbyts final med krafter kvar. Nu fick han en ny kusk i sulkyn i Claes Sjöström, efter att den tidigare ordinarie kusken Torbjörn Jansson har slutat att köra lopp. Från spår elva bidade Bedazzled Sox sin tid i kön, samtidigt som det var ett ursinnigt tempo i täten där Esposito drog till ledningen och rusade undan via 1.05,3 första 500 metrarna och 1.09,8 första varvet. Bedazzled Sox kunde gotta sig åt den farthållningen där bak och när Claes Sjöström vred på ute i fjärdespår genom slutsvängen bet det väldigt bra och Bedazzles Sox närmast flög förbi konkurrenterna. Han kopplade greppet inne på upploppet och höll sedan säkert undan för en likaledes bra avslutande It’s Peppertime. Segertiden skrevs till 1.11,8/2140a.
– Han var nog lite bättre än jag trodde han skulle vara. Det var en otrolig utväxling på honom. Det passade oss väldigt bra med den hårda öppningen, sa Claes Sjöström om den fyraårige hingsten som tränas av Roger Walmann som också var helnöjd.
– Vilken fart han fick på honom. Jag är jättelycklig och hoppas att vi kan vara med och kriga om segern även i finalen, sa Walmann.
Boscha Diablo tog skalpen på Fame And Glory
Utanför V75 gjorde Fame And Glory sitt första framträdande efter den imponerande segern i Svenskt Travkriterium. Han var megafavorit och spelad till 1,08 i ett eventuellt vinnarodds. Men den här gången fick han sträcka vapen och blev besegrad för första gången – och det var Boscha Diablo som tog skalpen på kriterievinnaren. Johan Untersteiner satsade mot täten och försvarade den resolut. Efter en snabb öppning fick han dämpa tempot och Fame And Glory fanns hela tiden på utsidan. När många kanske trodde att han bara skulle slå klorna i ledaren, gled Boscha Diablo enkelt ifrån över upploppet och vann lätt på tiden 1.13,1/2140a. Fame And Glory höll till andraplatsen.
– Han var lite rostig och hade fått ta det lugnt efter Kriteriet. Dessutom gick han med skor. Han kommer säkert att vara bättre till finalen, sa Björn Goop.
– Jag tycker att hästen gjorde ett kanonlopp. Han gick med skor och i dödens hela vägen, kommenterade tränaren Timo Nurmos.
En fin insats utanför V75 noterades även av Stefan Melander-tränade Decision Maker, som ledde runt om för Björn Goop och vann smått överlägset på tiden 1.12,5/2140a.
Samtliga fyra Breeders Crown-finaler avgörs i Eskilstuna lördagen den 18 november med 800 000 kronor till vinnaren i vardera final. Johan Untersteiner och Timo Nurmos var de tränare som lyckades bäst och fick med sju hästarna vardera till finalerna.
Här följer startlistorna till finalerna efter spårlottningen som ägde rum efter försöken.
Breeders Crown för 3-åriga ston
2140 meter autostart
Häst – Tränare
1) Ester Degli Dei – Paul JP Hagoort
2) Ninetta Boko – Erwin Bot
3) Adriatica – Timo Nurmos
4) Elegance Kronos – Björn Goop
5) Queen Power – Fredrik Persson
6) Kitty Hawk – Stefan P Pettersson
7) Käraste Sisu – Petri Salmela
8) Janita Silvio – Fredrik Persson
9) Queen Of America – Flemming Jensen
10) A Teaser – Mattias Djuse
11) Willa Explosive – Johan Untersteiner
12) Kapuchine d’Inverne – Marcus Schön
Breeders Crown för 3-åriga hingstar och valacker
2140 meter auto
Häst - Tränare
1) Holcombe Zet – Daniel Redén
2) Caviar From Mine – Jörgen Westholm
3) Boscha Diablo – Johan Untersteiner
4) Fashion Monger – Johan Untersteiner
5) Fame And Glory – Timo Nurmos
6) Stens Rubin – Johan Untersteiner
7) Nelson Greenwood – Erwin Bot
8) Västerbo Exciting – Åke Lindblom
9) Nour Di Quattro – Timo Nurmos
10) Pure Steel - Gordon Dahl
11) G.R.Torso – Christoffer Eriksson
12) Immortal Doc – Fredrik Wallin
Breeders Crown för 4-åriga ston
2140 meter auto
Häst – Tränare
1) Aurelia Express – Timo Nurmos
2) Decision Maker – Stefan Melander
3) O’Mara Zon – Daniel Wäjersten
4) Queen Belinda – Jörgen Westholm
5) Cabaret Artist – Daniel Redén
6) Jennifer Sisu – Timo Nurmos
7) Sommerbrise – Fredrik Wallin
8) Bonneville W.I. – Timo Nurmos
9) Mahala – Daniel Redén
10) Joy Sisu – Petri Salmela
11) 11 Bikana Wine – Johan Untersteiner
12) Kayla Westwood – Mattias Djuse
Breeders Crown för 4-åriga hingstar och valacker
2140 meter auto
Häst – Tränare
1) Bedazzled Sox – Roger Walmann
2) Staro Mack Crowe – Katja Melkko
3) A Fair Day – Elisabeth Almheden
4) Miru Boko – Timo Nurmos
5) Game Brodde – Johan Untersteiner
6) Michigan Bro – Markus B Svedberg
7) Xanthis Harvey – Daniel Redén
8) Winner Brodde – Johan Untersteiner
9) It’s Peppertime – Katja Melkko
10) Following – Stefan Melander
11) Joe Dalton – Stefan P Pettersson
12) Bengan – Daniel Redén