2003-02-27
Travets Stevie WonderBlinde Bo Bergewing har nått ända fram till V75
Han kan inte sjunga "I just called to say I love you". Men blinde Bo Bergewing är mannen bakom Druids Gwens fina travsteg, och när hennes hovar slår i marken på V75 på lördag är det ljuv musik i hans öron.
- Fart finns det i henne, säger Bo som hoppas på sitt livs största travögonblick. Amatörtränaren Bo Bergewing från Pålsboda mellan Örebro och Hallsberg har älskat hästar sedan han var tolv år. Han har jobbat på stuteri och på hästlinjen på lantbruksgymnasiet Kvinnerstaskolan. Nu är 57-åringen förtidspensionerad och ägnar sin energi åt sina två tävlingstravare, Bouquet Sand och Druids Gwen. Druids Gwen är den hittills vassare av de två, på sina fem senaste starter har hon tre segrar.
- Att vinna 40 000 kronor i Karlstad senast var väldigt roligt, berättar Bo. Han tränar sitt femåriga sto Druids Gwen på ett annorlunda sätt. De flesta andra travhästar tränas genom att springa jobb på rakbana, rundbana eller i en backe. Druids Gwen vässas emellan starterna med linträning - också kallat longering. Detta betyder att hästen springer runt i cirklar samtidigt som tränaren står i mitten och ger instruktioner med hjälp av en lina och ibland en käpp för att korrigera hästen.
- Hon blir mjuk och fin med hjälp av linträningen, säger Bo. Och resultaten är enbart positiva. Druids Gwen var tidigare i professionell träning utan att kunna hitta till vinnarcirkeln, hos Bo Bergewing har hon vunnit tre av sina fem senaste lopp.
- Om det blir mer än två veckor mellan starterna så kör proffstränaren Kjell Svensson banjobb med henne på Örebrotravet, berättar Bergewing.
. "Pigg häst, fin häst"På lördag i V75:ans avdelning 4 ställs Druids Gwen inför sin tuffaste uppgift hittills. Hon startar i ett vidöppet stolopp på Mantorptravet. Men Bo Bergewing andas ett visst mått morgonluft:- Fart finns det i henne. Hon har stor potential och är en av de bättre hästarna jag har haft, säger Bergewing som själv har vunnit ett dussin lopp som kusk i sin karriär. Som uppfödare och tränare har han varit inblandad i betydligt fler segrar. När förlorade du synen helt?
- I början av 90-talet. Jag fick "gula fläcken" skadad. Så nu har jag inga synceller kvar. Det var därför jag fick sluta på stuteriet. Jag kunde inte behålla kundkontakten. Hur mycket kan du se idag?
- Jag ser inte alls. Det är bara med specialbelysning jag kan se lite, lite grann. Här hemma går det bra ändå, jag vet var jag har allting. Men på Mantorp kommer jag att behöva någon som ledsagar mig hela tiden. Men Bo Bergewing säger att det inte alls är någon nackdel att inte kunna träna Druids Gwen för sulky eller vagn, som de flesta travare.
- Det är en balansgång med henne. Får hon för mycket träningsjobb så slutar hon äta. Hon har ett väldigt knepigt humör. Men det är så med en del ston, ramlar poletten ner rätt så går dom. Det har tagit ett år att få igång Druids Gwen. Han fortsätter:- Det är samma sak i lopp. Jag sa åt Jorma Kontio första gången han körde henne att "rör du henne med körspöt tycker hon inte att det är roligt, och då lägger hon av att springa". Jorma, en av världens bästa kuskar, lät sig ledsagas av den blinde mannen och struntade i körspöt. Han lät bara Druids Gwen springa på i sitt eget tempo - och ekipaget vann loppet. "Pigg häst, fin häst" sade Jorma efteråt, ord som fortfarande värmer upp Bo Bergewings lite ensliga stuga ute på landet. På lördag körs den vackra damen av Lars "Krysset" Erixon, som också har kört vid de tre senaste segrarna.
- Druids Gwen är lite sprinterbetonad och loppet på V75 är kanske 500 meter för långt. Men vill Lasse så tar han ledningen, och passar det Druids Gwen så är hon nog med där framme! Fotnot: "Gula fläcken" är en grop i näthinnan där syncellerna sitter som tätast. Den kallas också för makula, och är den skarpaste delen av synfältet. Ser fram emot V75. Bo Bergewing kan inte läsa banprogrammet, men han vet att Druids Gwen är häst nummer 3 i lopp 7. "Och jag har fått veta att hon är rankad tvåa i programmet", säger han glatt. Foto: Lars Jakobsson/P&R