2003-01-09
Topptränare bemöter Stig H
Tidigare i veckan riktade Stig H Johansson kritik mot landets lånekuskar, så kallade catchdrivers. I en intervju i Radiosporten var han orolig över utvecklingen inom svensk travsport. Nu slår flera av landets stortränare tillbaka mot kritiken.
Stig H Johansson ansåg i Radiosporten att landets catchdrivers kan vara förödande för den sportsliga biten på lång sikt. Han är framför allt oroad över återväxten inom den svenska tränarkåren. Nu vill flera av landets succétränare göra sig hörda i frågan. Man kan fråga sig vad proffs som Stefan Hultman, Svante Båth, Kari Lähdekorpi och Roger Walmann hade varit om de inte hade haft hjälp av sina catchdrivers. Dessa fyra tränar enbart sina hästar och överlåter styrningarna till lånekuskar. Och gemensamt är att de har visat upp rekordsiffror för sina träningstall de senaste åren. Stefan Hultman:- Jag förstår och accepterar de här synpunkterna som förs. Men jag tycker inte att de orden ska komma från Stig H Johansson. Han använder ju själv catchdrivers i stor utsträckning och sätter nästan aldrig upp sina lärlingar. Det är lite som att kasta sten i ett glashus. Samtidigt beundrar jag honom och tycker Stig H är världens genom tidernas bäste travtränare och kanske också kusk. Men jag skulle aldrig klara av att först engagera mig stenhårt i träningen och sedan tävla flera kvällar i veckan.
- Själv skulle jag önska att det fanns fler catchdrivers i landet. Då skulle det bli mer konkurrens, kuskarna är inte lika mycket kompisar med varandra och det skulle bli mer drag i loppen. Det kommer säkert att bli så framöver och det här är nog bara en övergångsperiod. Svante Båth: - Jag förstår Stig H:s tankeverksamhet. Det är lätt för honom att säga som är så duktig både på att träna och köra häst. Men det är också så att den svenska modellen är på väg att försvinna. Jag tror exempelvis inte att Stig H vill ha med mig i Kriteriet som kanske kör på honom i första kurvan. Svante fortsätter: - Det här har såklart två sidor. Jag vet att det finns ett gäng duktiga kuskar på plats och då passar det mig perfekt att använda dem. Då har jag större chans att sköta om mitt företag på bästa sätt, kunna gå in hundraprocentigt för träningen och även sköta kontakterna med hästägarna. Det kommer att bli alltfler catchdrivers och helst skulle det kanske vara 50 stycken. Då skulle det bli slagsmål om styrningarna och mer konkurrens. Då kanske loppen heller inte skulle bli lika monotona som nu. Kari Lähdekorpi:- Jag tycker att den här debatten enbart är tramsig. Om Stig H Johansson vill gå tillbaka till 60- och 70-talet får han väl göra det. Det här är en helt naturlig utveckling för travsporten. Varför ska man inte kunna få göra det man är bäst på. Om jag har chansen att använda en kusk som kanske är en av de bästa i världen, varför ska jag då inte göra det.
- Catchdrivingen är det minsta problemet. Det vore kanske annat om det fanns 70 eller 80 catchdrivers i landet. Nu har vi ju endast tio kuskar som bara kör. Då finns det andra problem, bland annat ekonomiska, som är mycket värre för svensk travsport, säger Kari. Roger Walmann:- Jag förstår Stig H:s uttalande. Men jag tror att det är svårt att undvika catchdriververksamheten. Vi kommer närmare USA och Italien i det avseendet.
- Däremot tror jag inte att det är bra för sporten. Om vi ser ett par generationer framåt i tiden så kommer hästkunskapen att urvattnas. På sikt kommer alltså kvalitén på tränarna att bli sämre, och då menar jag att de inte kommer att känna sina hästar lika mycket utan och innan som de har gjort tidigare. . Roger Walmann. . Kari Lähdekorpi.