2003-02-18
Lennartsson: ”Stoppa utlänningarna”
Travsporten befinner sig i ekonomiska svårigheter, eller rentav i kris, i Sveriges grannländer. Detta har lett till att tränare och kuskar från Danmark, Finland och Norge söker sig hit. Men Per Lennartsson, framgångrik tränare på Solvalla, tror att utvecklingen är farlig för svensk travsport.
- Vi måste säga stopp nu, annars har våra egna ungdomar ingen chans, säger han. Travet har stora penningsvårigheter i Sveriges grannländer. De senaste åren har några av toppnamnen från Danmark, Finland och Norge sökt sig hit på grund av bättre ekonomiska villkor. Danmarks championtränare Steen Juul flyttade nyligen sin rörelse till Halmstad, och sedan tidigare har exempelvis Finlands bäste kusk Jorma Kontio och topptränaren Timo Nurmos flyttat till Solvalla. Även norrmännen har börjat blicka hitåt, senast att flytta är tränaren Dagfinn Aarum som nu har Färjestad som ny hemmabana. Men enligt Per Lennartsson, vars träningsstall tjänade drygt 5,7 miljoner kronor på Solvalla förra året, blir utvecklingen oerhört farlig om det inte bara är eliten, utan även bredden från de andra nordiska länderna, som börjar flytta till Sverige.
- Det är självklart att sådana som är så pass meriterade som Steen Juul, och de andra toppnamnen, ska få komma hit. Det måste vara lite fingertoppskänsla. Men nu ser även de som är på en lägre nivå att det går att komma hit och tjäna pengar, och det är inte alls bra, säger Lennartsson. Lennartsson vill att Svenska Travsportens Centralförbund ska göra något omedelbart. Med över 400 professionella travtränare i Sverige är marknaden redan mättad:- De duktiga lärlingar och ungdomar som vi har ser hur hårt och tufft det är, och att det blir tuffare när det kommer hit tränare från våra grannländer som konkurrerar om samma platser. Då hoppar många av.
. En gräns vid 200 000 kronor?Lennartsson tycker inte alls att det ska gå att få proffslicens, eller så kallad A-licens, i Sverige bara för att man redan har licens från ett annat land.
- Det ska vara lite status att ha en svensk A-licens. Om en tränare söker licens här utan att vara särskilt framgångsrik i sitt hemland tycker jag att Svenska Travsportens Centralförbund ska be personen återkomma om några år, och då ta en titt på resultaten igen. Görs ingenting nu menar Lennartsson att återväxten inom svenskt trav kommer att naggas i kanten eller till och med raseras.
- Vi har haft några kloka människor i Sverige som har lyckats bygga upp den starka travsport som vi har idag. I de andra länderna har staten och andra krafter motarbetat sporten. Ska de länderna då få ta våra pengar istället?Per Lennartsson tycker inte att hästar i utländsk träning som har tjänat mindre än 200 000 kronor ska få tävla i Sverige heller, eftersom det skapar snedvriden konkurrens. På grund av sämre prispengar i Finland är exempelvis en finsk häst som har tjänat 100 000 kronor oftast betydligt mer rutinerad än en svensk travare med samma prispengar på sig.
- Det skapar ju ett problem för spelarna också. Hur ska de bedöma en travare som har tjänat småpengar i Rovaniemi?Mats Fransson, informationschef på Svenska Travsportens Centralförbund (STC), håller inte med Per Lennartsson. Om utländska tränares möjligheter att få licens i Sverige säger Fransson:- Nej, man får inte svensk proffstränarlicens med automatik bara för att man har licens i ett annat land. Alla som är intresserade, svenskar som utlänningar, måste sedan några år tillbaka söka tränarlicens i Sverige. Några ytterst framgångsrika behöver sedan inte gå proffstränarkursen som till exempel Steen Juul, några blir antagna till kursen och några blir det inte. Fransson fortsätter:- Vi diskriminerar inte sökande för att de är födda i Danmark, Finland eller något annat land utan de bedöms efter sina meriter. Utländska hästars starträtt?
- Vad gäller frågan om utländska hästars starträtt finns det ett EU-direktiv som säger att varje medlems-stat skall öppna 80 procent av sina prispengar. Det håller vi på och lopp som vi har stängt är till exempel STC:s unghästserie, Klass III, II, I, flerklasslopp, stodivisionen och bronsdivisionen i V75 samt ett antal insatslopp, säger Fransson. . Handelsbalansen är inte snedvridenMats Fransson medger att Per Lennartsson har rätt i att vissa utländska gästhästar kan vara mer rutinerade för att de fått tävla i fler lopp för att nå samma prissumma som sina svenska motståndare. Men han säger:- Precis som svenska hästar kan ha den fördelen i franska lopp. Hästens startpoäng är ändå grunden för vilka hästar som kommer med i ett lopp i Sverige och det räknas på samma sätt för en svensk som för en utländsk häst. Sammanfattningsvis säger Mats Fransson:- STC verkar för en öppen travsport. Ser vi till helheten tjänade svenska varmblodiga travare lika mycket utomlands som utländska hästar tjänade här under 2002, cirka 50 miljoner kronor. Utländska tränare och hästar "tar" inte bara. De bidrar till att den sportsliga nivån i våra lopp är hög och att loppen är intressanta att spela i. "En öppen sport är bra". STC:s informationschef Mats Fransson menar att utländska aktörer ger tillbaka lika mycket som de tar från svensk travsport. Foto: Petri Johansson