2003-01-23
Kolgjini tänker erövra Paris
På söndag tänker Lutfi Kolgjini erövra Paris. Men det var nära att han inte ens fått chansen. Revenue fick plats i Prix d'Amerique som artonde och sista häst. Vilket irriterar Kolgjini.
- Det är flera av hästarna som kom med före oss som inte har där att göra, säger han.
För två veckor sedan satt Lutfi Kolgjini i en svit på ett lyxhotell i Paris. Han och Revenues två delägare hade dagen före fattat beslutet att sikta mot Prix d'Amerique istället för världens största montélopp Prix du Cornulier. Det enda problemet var att inte visste om Revenue skulle få någon plats i Prix d'Amerique. Den smidigaste möjligheten var att sluta etta eller tvåa i Prix de Belgique dagen efter, vilket hade gett en friplats. Men Kolgjini och ägarna var absolut inte säkra på att de gjort rätt. Revenue hade gjort en succéfylld debut i monté. Veckan tidigare utklassade han nämligen flera av Frankrikes och därmed världens bästa montéhästar på Vincennes. Segertiden var dessutom bara fem tiondelar från världsrekordet. . Experterna sa nej- Vi tvekade länge. Men det sliter väldigt hårt att starta i monté och det var därför vi valde att sikta mot Prix d'Amerique istället. Vi frågade flera franska experter om råd och de vi litar mest på tyckte att vi skulle avstå Prix du Cornulier, säger Lutfi Kolgjini. Prix du Cornulier avgjordes förra veckan och vanns av skrällen Joyau d'Amour. Det är troligt att Revenue hade haft chans att blanda sig i striden.
- Något som hade känts väldigt hårt om vi inte fått plats i Prix d'Amerique, säger Lutfi Kolgjini. Vilket var riktigt nära. I Prix de Belgique fick den ledande Revenue en för dagen stekhet Scarlet Knight på utsidan efter 700 meter. Lutfi Kolgjini valde att svara ledningen och det slutade med att de båda svenskarna körde slut på varandra. Revenue höll farten bra men var inte bättre än nia. Friplatsen var borta. När den första anmälningslistan till Prix d'Amerique kom var Revenue inte bättre än 21:a häst. Två dagar senare hade dock tre hästar blivit strukna - Revenue kom med som 18:e och sista häst. Lutfi Kolgjini fick som han ville. Men är irriterad ändå.
- Det finns hästar i loppet som inte har något där att göra, däribland flera svenska. Man får fyra platser på restaurangen på Vincennes om man är med i loppet, men det är väl inte det det handlar om, säger Kolgjini. Men sin häst tror han på.
- Jag älskar min häst, han besitter mycket hög kapacitet. Insert Gede och General du Pommeau blir svåra, men jag skakar inte för någon av de svenska.
- Blir det tempo på loppet och kan attackera 400 meter före mål får de hålla i sig, han kan speeda ojojoj. . . , säger Lutfi Kolgjini. . Spänner bågenPrix d'Amerique är ett lopp där tuffingarna tar sig till mål, där de som är hårdare än så gör upp om segern. Världens största travlopp är ingen överdrift. Världens hårdaste lopp är en sanning. 18 hästar per år får chansen att vara med. Betydligt fler än så vill dit. Vi svenskar brukar slå oss på bröstet och säga att vi är världens bästa travland. Trots det har vi bara fyra segrar i Prix d'Amerique sedan starten 1920: Scotch Fez 1950, Dart Hanover 1973, Queen L. 1992 och Ina Scot 1995. I år finns inte mindre än åtta svenskägda eller svensktränade hästar med i loppet.
- Att det är många svenskar med betyder inte att vi har bra chanser.
- Men jag siktar högt, säger Lutfi Kolgjini. Lutfi Kolgjini ger alltid raka besked. Revenue är en häst för Prix d'Amerique. Många andra, däribland flera svenska, har inte där att göra, säger Kolgjini. Foto: Petri Johansson