2003-05-08
Kjell vill ha en levande stallbacke
Alla travtränare har inte lika stora stall som Stig H Johansson eller Olle Goop. De allra flesta, som Kjell Brandt, driver mindre rörelser. Men kärleken till travet är givetvis lika stort, och Kjell har många idéer om hur dagens sport kan bli bättre.
Tiderna förändrar det mesta. Svenskt trav hade inte alls lika stor omsättning på spelet förr i tiden, antal lopp var färre och prispengarna mindre. Men publiksiffrorna var faktiskt betydligt bättre, och de som var aktiva inom sporten på den tiden hävdar envist att det var "roligare förr". Kjell Brandt är ordförande i tränarföreningen på Sveriges största travbana, Solvalla, och hans uppgift är att se till att "travet är roligare nu" både för aktiva och publik. En uppgift som är svårare än vad man kan tro. Och Kjells kanske största hjärtefråga blir inte alls lätt att ro i hamn. En "levande stallbacke" enligt gammaldags modell, med hästar som står inne på Solvallas område hela tiden, och fritt tillträde för skolungdomar och andra intresserade.
- Så var det förr i tiden, man sprang på Solvalla efter skolan och det var så jag blev fast, säger Kjell som driver ett förhållandevis litet stall med 20 hästar i träning. Mest känd bland hans travare är kanske V75-vinnaren Distant Thunder.
- En levande stallbacke är viktig för hästägarna också, menar Kjell. Kjell Brandt har själv hästar inne på banområdet. Men problemet är att de flesta tränarna, särskilt de med större stall, tycker att det är jobbigt att ha hästarna utspridda på två ställen - på Solvalla och på en gård som ofta behövs för verksamheten. Det ska med andra ord mycket till om Kjell ska få igenom sin vision. . . . Tror inte på extra underhållningMen Kjell har många idéer. Och som han säger själv:- Allting är värt att prova. Det nya lunchtravet på fredagar till exempel, med mycket korta uppehåll mellan loppen, tycker han har fallit väl ut.
- Det fungerar bättre på fredagsförmiddagarna än på måndagkvällarna, tycker han. Kjell Brandt tycker att det är önskvärt att hitta något sätt att bli klar tidigare på alla tävlingskvällar på Solvalla.
- Ingen tränare vill hålla på här till halv elva på kvällen, det borde gå att köra igång någon timme tidigare. Och kanske ha en annan värmningsrutin så att tävlingsdagen inte blir så lång, säger Kjell. Kjell Brandt är övertygad om att travet ska söka sin framtid i sin egen produkt.
- Jag tror inte på underhållning i andra former på banorna. Jag ser hellre att man försöker framhålla populära hästar och kuskar, säger han. Hur ska man lösa det stora problemet med publiktappet?
- Jag vet inte om det finns någon riktig lösning. Men jag tror att man ska lyssna på de som är på Solvalla varje gång, lyssna på vad de tycker och vad de vill ha. Man kan aldrig ta till sig för mycket information. Det borde gå att locka mer publik till travet. Fotbollspubliken har också varit nere, men det har blivit bättre nu när Stockholms-lagen går bra. Så publikunderlaget finns.