2003-03-17
Järvsöfaks bara vinner . . .
Han har 33 raka segrar. Järvsöfaks är så överlägsen att de stora kallblodsloppen knappt är spännande längre.
- Det ska nog gå bra på lördag också, säger Jan-Olov Persson om en de största V75-favoriterna som satt fot på en travbana. Sveriges och världens bästa kallblod Järvsöfaks är nu uppe i 76 segrar på 94 starter, och svenska travrekordet 33 segrar i svit är också hans. Hästen har blivit omåttligt populär, och på lördag är det förmodligen dags för en ny uppvisning i "Mjölkloppet" på Gävles V75:a. Skrockfulle tränaren Jan-Olov Persson var försiktig i sina uttalanden innan Ina Scots rekord med 31 raka segrar slogs, men nu vågar han varaoptimistisk. Trots att Järvsöfaks på lördag möter norske världsrekordhållaren Spikeld:- Jag tror att Järvsöfaks har 8-0 i inbördes möten mot Spikeld. Det ska nog gå bra på lördag också, säger Persson. Järvsöfaks har haft tur i spårlottningen och dragit spår sex bakom bilen, en riktig vinstlott med tanke på att Spikeld har spår tio och får starta i det andra ledet bakom bilen. Det mesta talar nu för att Järvsöfaks tidigt kan köra fram till ledningen - som annars är Spikelds absoluta favoritposition. Sedan bör seger 34 vara inom räckhåll för "Faksen", som nu har tjänat nästan åtta miljoner kronor. Vad händer efter starten på Gävle?
- Det blir nog ett vanligt lopp på Bergsåker den 3 april. När ska Järvsöfaks börja starta från 40 eller 60 meters tillägg så loppen blir spännande?
- Varför ska vi göra det? Stig H Johansson startar inte Victory Tilly från tillägg. Järvsöfaks startade i och för sig från 60 meters tillägg för ett tag sedan, i bygdetrav. . . Gamle kallblodskungen Lapp Nils startade ju ofta från flera tillägg?
- Ja, men det skrivs bättre propositioner till loppen nu, säger Jan-Olov Persson. Den 25 juni hoppas Sveriges största travbana Solvalla att Järvsöfaks ska springa ett världsrekordförsök med hjälp av varmblodige världsrekordhållaren Victory Tilly. Men det är inte helt säkert att världsrekordförsöket blir av. Jan-Olov Persson vill gärna ställa upp med Järvsöfaks i Tröndelagspokalen på Leangen i Norge som i år erbjuder cirka 240 000 kronor för seger i försök och final. Visserligen en halvering jämfört med förra året, då "Faksen" fick cirka 480 000 för dubbelsegern i Leangen (som i år dras med besparingsbeting).
. Världsrekord redan på lördag?Persson låter dessutom lite nervös inför risken att på Solvalla misslyckas med att slå Spikelds fenomenala rekordtid 1. 18,6 över 1600 meter med bilstart.
- Det vore trevligt att göra ett försök på Solvalla. Men jag tror att Järvsöfaks har större chans att slå världsrekord om jag lägger in överväxeln i ett vanligt lopp på Gävle, som jag tycker är en väldigt snabb bana. Därmed varnar han för en snabb tid på lördag, då distansen är passande 1640 meter. Å andra sidan är det lite för tidigt på året för en världsrekordnotering. Lutar det åt Leangen istället för Solvalla i slutet av juni?
- Jag tror det. Du har sagt att Järvsöfaks kan springa 1. 17,0 på rekordbanan Forus, där Spikeld satt sitt världsrekord. När ska ni dit?
- Vi provar nog där i höst. Ja, varför inte? säger Persson som tror att Spikelds tid skulle gå att utmana på banan utanför Stavanger, men "fantomtiden" 1. 17,0 tror han inte ens på själv. . . Hur tränar du Järvsöfaks?
- Vi har lite olika varianter med turer i skogen och annat. Jobb inne på banan går han bara två gånger om året. Han vill ha betalt för att visa upp sig! Men, skämt åsido, ibland undrar jag om han verkligen behöver träna så mycket. Vilka andra lopp kommer Järvsöfaks att vara med i nu i vår?
- Antingen Klosterskogens Elitlopp för kallblod i Norge den 18 april, eller ett lopp på V75 på Dannero den 19:e. Och Vermo i Finland den 27 april. Sedan får vi se, säger Persson. Att försvara titeln i Elitkampen samma dag som Elitloppet, söndagen den 25 maj, finns givetvis också med i planerna. Det var i just det loppet, för två år sedan, som Järvsöfaks förlorade senast - när han i ett pressat läge högg i galopp på upploppet. Men förra året vann han Elitkampen, och sedan dess har den numera nioårige hingsten varit som ett självspelande piano. Det mesta talar för att sagan fortsätter i Gävle på lördag. Tjuren Ferdinand. Nioårige hingsten Järvsöfaks, vars första kull treåriga travare precis har börjat starta, är lugnet själv i sin hage utanför Hudiksvall. Foto: Petri Johansson