2003-04-20
Gidde Palema imponerade igen
Gidde Palema är tillbaka på toppen för att stanna. Barfota utan strumpor och skor föjde han upp segern i Olympiatravet med att knäcka Rommes banrekord. - Han har aldrig varit bättre tidigare. I alla fall inte i min träning, sa Åke Svanstedt. Gidde var en av anledningarna till att det blir jackpot nästa vecka.
Historien om Gidde Palme börjar vara välkänd vid det här laget. Hur han via en strålande unghästkarriär kom att tampas i den absoluta eliten mot hästar som Varenne och Victory Tilly. Karriären såg dock ut att bli kort. På våren som sexåring skadade sig Gidde Palema och ägaren Karl-Erik Bender beslutade sig att för att ta hingsten till avel. I takt med att Gidde fick ta det lugnare, blev han också fräschare och i höstas var Bender och Åke Svanstedt sugna på att prova Gidde Palema i tävling igen. Det började bra om än ganska lugnt. Det var först i Olympiatravet på Åby för två veckor sedan alla fick se att Gidde Palema inte bara hänger med de allra bästa - han är en av de allra bästa. Debatten efteråt har dock inte handlat om det. Den har istället inriktat sig på Svanstedt och hans beslut att rycka alla skorna av Gidde Palemas fötter. Gidde blev onekligen bättre av att springa barfota, vilket Svanstedt hade hoppats, men en viss del av travexpertisen har istället för att hylla Svanstedts fingertoppskänsla, sågat honom för att han inte sagt till alla att skorna skulle ryckas. Gidde Palema vann Olympiatravet och blev förstås stor favorit i Rommeheatet. Den här gången förklarade Svanstedt för alla som ville lyssna att "skor eller inte, det bestämmer jag på tävlingsdagen". Han valde att köra barfota igen.
- Banan vara så pass fin att det skulle gå bra att köra barfota. Och vad fin han är, sa Svanstedt. Han sa det efter en imponerande seger. Ledande Super Photo Kosmos försökte rycka undan i sista sväng, men Gidde Palema, som gick till attack från andrapar utvändigt 600 meter före mål, både åt upp avståndet och gick ifrån till en säker seger. Tiden blev 1. 12,0 och det är riktigt imponerande. Det tidigare banrekordet för äldre hästar var Herr Jägermeisters 1. 12,2 (Gigant Neo sprang som fyraåring 1. 11,4 på Romme).
- Nu får vi se hur han tog det här loppet, sen får vi bestämma oss för vad vi ska göra. Det blir kanske Oslo Grand Prix, sa Svanstedt. Och Elitloppet?
- Nja, det får vi också se, sa Svanstedt. Av bara farten vann Svanstedt också kallblodsloppet på V75. Med Glöding satte han upp ett hyggligt tempo utvändigt om ledaren. Quadrigo försökte utmana över upploppet, men Glöding var hetast för dagen. Jorma Kontio tog också en dubbelseger. Gurra du Ling och Herman Bess tränas båda av Timo Nurmos, som får allt fler framgångar, och båda imponerade. Mest kanske Herman Bess, som efter ett stentufft tempo i bronsdivisionen bara stack ifrån de andra över upploppet. Frågan är om segertiden i bronsdivisionen nånsin tidigare varit bättre. Herman Bess vann på 1. 12,3.
- Det var inga problem alls. Han hade tussarna kvar i öronen, sa Jorma Kontio. Med Gurra du Ling lämnade Kontio andrapar utvändigt varvet kvar och det var ett vinnande drag. Ledande Malabar Ås fick tillräckligt med tryck under slutrundan för att inte orka stå emot Gurra du Ling till slut.
- Det finns ganska höga förväntningar på den här hästen, sa Kontio. Fridhems Ambra valde att bara möta tjejer i Stoeliten och då det bara blev fyra motståndare uteblev dramatiken. Stefan Söderkvist fick bestämma precis som han ville och då var de andra chanslösa att ta sig förbi Fridhems Ambra till slut.
- Hon är väldigt bra just nu, sa Stefan Söderkvist. Tränaren Ove Ousbäck fick frågan om vad som händer framöver.
- Vi har ju varit med i Elitloppet två gånger tidigare så varför ska vi inte vara med i år igen, sa Ousbäck. Famous Son och Magnus Jakobsson infriade favoritskapet i V75-2 och Super Dust med Lars Lindberg avslutade en favoritbetonad omgång. Sju rätt gav bara 369 kronor, sex rätt tio kronor och fem rätt ingenting. Det innebär att när V75 kommer till Umeå nästa vecka kan en ensam vinnare få 40 miljoner kronor - det är V75-jackpot igen. Bildtext: Herman Bess och Jorma Kontio. Foto: Thomas Blomqvist