2002-07-13
Galoppens comeback på västkusten
För första gången på 26 år kunde göteborgarna gå på riktig galopp. Och som de gick. Nästan 5000 personer kom till invigningen av Sveriges tredje galoppbana.
Galopp är större än trav internationellt, men i Sverige bara en lillebror till travet. En liten lillebror har han varit dessutom. Nu har han dock växt ordentligt. Steget från två banor - Täby och Jägersro - till tre är stort. Och det har gått fort. Tycker vissa. Andra menar att det är tvärtom. Eldsjälen och drivkraften Stig Pilroth har jobbat med att få detta till stånd ända sedan Åby lade ner sin galoppdel 1976. ATG har länge vetat om intresset och fattade hösten 2000 beslutet att säga ja till göteborgarnas önskemål.
- Det är ett unikt beslut på fler än ett sätt. Dels har vi borgat för bygget, dels går de direkt från starten in i totalisatorspelets värld, säger ATG:s vd Bengt Jönsson. Inte ens två år från det jakande beslutet var banan färdig att invigas och - framförallt - att användas till tävlingar. Prinsessan Desirée, Göteborgs starke man Göran Johansson och Bengt Jönsson skötte invigningen med hjälp av Ingvar Oldsberg. Sex tävlingsdagar ska avverkas i år och lika många nästa år. Anläggningen som sådan är inte på långa vägar färdig, rekvisitan runt om bankroppen är ännu provisorisk, men själva banan fick mycket beröm redan på lördagen.
- Det enda jag kan klaga på är att den var lite hård i dag, de skulle ha vattnat den. Men banan som sådan är väldigt bra. Det här är ett klart uppsving för galoppen i Skandinavien, sa stjärnjockeyn Kim Andersen, som vann två av lördagens lopp, bland annat premiärdagens allra första med arabhästen El Waldo.
- Jag har faktiskt vunnit galopplöp i Göteborg tidigare. På Åby travbana i ett jippo för sex år sen, svarade Andersen med ett leende på frågan om hur det känns att bli historisk. Sveriges ledande jockey, Fredrik Johansson, gick ännu längre när han berömde banan.
- Hård kan alla banor vara. Den här är mycket fin att rida på. Mycket fin, sa Johansson. Att galoppen legat i träda i 26 år på västkusten spelade roll på spelet. De nästan 5000 personer som fanns på plats var framför allt där för att se stadens nya skådeplats för hästar. Till exempel omsatte V5 bara drygt 103 000 kronor, eller 17 kronor per person.
- Vi kommer naturligtvis inte att ha så här mycket publik de andra tävlingsdagarna, men vi hade siktat på 5000 personer och är nöjda. Det var ganska trångt ett tag, sa en glad men trött Stig Pilroth. De fyra tävlinsdagar som återstår efter helgen kommer att avridas 17-18 augusti och 14-15 september.
- Jag hoppas att galoppsporten tar tillvara på den här unika chansen, sa Bengt Jönsson.