2003-02-25
Båth vågar och vinner
Många travtränare verkar vara stöpta i samma form. Svante Båth, 39, fick inte plats i den. Han vägrar ta efter andra.
- Det är min största styrka. Att jag aldrig brytt mig om någon annan tränare, säger Båth.
Har man på sju år som travtränare gått från ingenting till det yppersta elitskiktet i svensk travsport, är det klart att man har något extra. Vinner man Svensk Uppfödningslöpning, Svenskt Travkriterium och två E3-finaler under samma år, är det ingen slump. Talang? Visst. Hårt arbete? Absolut. Tur? Lite grand. Men Svante Båth menar att det mer handlar om kunskap - och logik.
- Kunskap är makt. Och allting handlar om logik, säger han. Sin viktigaste egenskap har han lärt sig av en gammal skribent vid namn Leif Edbom.
- Jag har lärt mig av honom att aldrig gå in en diskussion som man inte kan vinna, säger Båth. Om hans egen kunskap är hans makt är ordspråken, som hänger överallt i hans kontor i den lilla stugan på gården, hans ledstjärnor. Lite filosofiskt, förmodligen nyttigt. Speciellt ett av dem har en tydlig position i hans verksamhet. "Kunderna är aldrig en störande del av arbetet - utan kunder har du inget jobb. "- Jag försöker verkligen värna om mina kunder. Jag hoppas och tror att jag lyckas då jag har en stor och trogen krets. Det viktigaste är att vara ärlig.
- Det kan vara hårt att säga att en häst som de köpt för 200 000 kronor för ett halvår sen inte duger, men det är bättre att de får veta det på en gång. Annars blir det ännu dyrare, säger Båth. . 154 000 kronor krävs för att gå ihopI en verksamhet som går från drygt 70 hästar i januari till 90 i mars och tillbaka till 70 på hösten blir det en viss ruljans. En evig kvalitetshöjning. Som en hjälp i det arbetet har Svante Båth räknat ut ett nyckeltal.
- För att en häst ska gå ihop hos mig krävs det att den springer in 154 000 kronor per år. Då är rubbet utom ägarens resor till och från banorna medräknat. Jag ringer ägaren direkt när jag inte tror att hästen klarar av det, säger Båth. Som ett exempel tar vi årets treåringskull. Den innehåller 15 hästar.
- Jag vet att åtta av dem klarar 154 000. Jag hoppas att alla gör det, säger han utan att nämna några namn. Nu är det inte bara tråkiga samtal som ingår i kundarbetet. Den sociala biten är viktig. Att en tränare och hans kunder kan träffas över en bit mat, ta en öl ihop eller åka på resor tillsammans. Jobb eller fritid? Förmodligen både och.
- De som tycker om mig tycker att jag jobbar jämt. De som inte tycker om mig tycker att jag aldrig jobbar. De senare menar att man bara jobbar då man kör eller skor en häst, säger han.
- Försäljningsbiten är tung. Björn Linder har en gång sagt att han aldrig skaffat så många nya kunder som på golfbanan. Hade jag inte haft för lite tid och för dålig bollkänsla hade jag tagit efter honom, säger Båth. Tar efter andra gör han annars inte. Inte travtränare i alla fall. Det är därför Svante Båth alltid kollar sina hästar i halsen innan de ska starta, när andra gör det efteråt. Det är därför han överför Henrik och Magdalena Forsbergs träningsprogram till sina hästar och det är därför han använder ordspråk i sitt arbete. Så går det också väldigt bra för Svante Båth. . Bildtext: Svante Båth tränar även fjolårets dominant bland tvååringarna, Luxury Ås. Vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning blir även han hyperintressant att följa i år på tävlingsbanan. Foto: Petri Johansson. . Bildtext: Malabar Circle Ås är pigg värre och skyggar till för fotograften. Fjolårets treårskung har övervintrat väl och går mot en ny spännande säsong. Foto: Petri Johansson.