2002-07-02
Ansiktslyfte på Ålandstravet
Ålänningarna kunde gå på trav på sin egen ö redan 1949. 53 år senare har banan renoverats för 15 miljoner kronor. Och blivit både större, bättre och svenskare.
Åland är en på många sätt speciell ö. Den har självstyre, tillhör Finland men är lik Spaniens Kanarieöar utanför EU och kan på så sätt behålla sitt låga skattetryck. Åland blev på så sätt räddningen för Finlandsfärjorna (eller Sverigefärjorna om du åker från Finland). Nästan alla båtar som går till eller från Stockholm lägger till vid Åland en kort stund på sin väg över Bottenhavet för att kunna sälja taxfreevaror. Att Åland tillhör Finland märks knappt. I princip varenda en av öns 27 000 invånare pratar svenska. Flytande utan någon brytning. Däremot, och det är viktigt, hejar åtminstone 90 procent av ön på Finland när det är landskamp mot Sverige. Efter renoveringen för 1,7 miljoner euro (drygt 15 miljoner kronor) och återinvigningen har vd:n Dan Backman slutat. Joachim Eriksson, 38, har tagit över och fått titeln verksamhetsledare,- Det finns mycket att göra så här i början och det är mycket att ta tag i, särskilt när jag är ensam. Men jag tror på det här, säger Eriksson. "Det här" är en speciell anläggning. Travbanan är precis som tidigare 1000 meter, men nu är den också så bred som den ska vara. Innanför den finns en töltbana för islandshästar en manege för dressyr och ett hoppfält i toppklass. Här, är det tänkt, ska alla Ålands hästar få plats. Men om vi håller oss till travet. I fjol tävlade 290 svenska, 264 åländska och bara 20 finska hästar på banan. Åland har länge varit attraktivt för svenska hästar. Hit har de enkelt kunnat åka, möta lite enklare motstånd och på så sätt samla ihop fina poäng som gör att de kan få plats i startfält hemma i Sverige. Prispengarna har förstås inte alls hållit samma klass som i Sverige. Men det är något som man tror kommer att bli bättre med hjälp av just svenska medel. . ATG har tagit över speletATG har nämligen tagit över spelet på hästar på ön. Både på travbanan och i övrigt. Hittills finns det fyra ombud utplacerade på ön och ålänningarna kan spela såväl V75, V64 och vinnare och plats till vilken banan som helst i Sverige. Alla dagar i veckan. Att det är ATG som tar emot spelen på banan gör också att det är svenska kronor och ingenting annat som gäller som betalningsform.
- Förhoppningsvis kommer vi att kunna integreras med STC:s anmälningssystem. Det skulle underlätta mycket för oss, säger Joachim Eriksson. När vi besöker årets första tävlingsdag och dagen för nyinvigningen besöker cirka 700 personer banan. Det är torsdagkväll och det regnar emellanåt. Joachim Eriksson menar att det finns mer potential än så.
- Vi har knappt marknadsfört oss alls. Nu har vi gått ut mer i media och dessutom skaffat en hemsida. Jag tror att åländsk travsport har en bra framtid med ännu mer publik och större prispengar, säger han. Att Ålands sak är svensk märks direkt under premiärkvällen. Den specielle gästkusken Torbjörn Jansson vinner dagens första travlopp. Totalt vinns åtta av nio lopp av svenskar. Ulf Eriksson tar den enda hemmasegern i kvällens sista lopp. . Bildtext: Årets första tävlingsdag - en torsdag i ösregn - på Ålandstravet lockade 700 personer. Foto: Petri Johansson. Så tar du dig till Åland från SverigeDet går att flyga, men det billigaste och vanligaste alternativet är färja. Från Stockholm City tar det drygt fem timmar (från Värtahamnen eller Slussen), från Grisslehamn tar det cirka två timmar och från Kappelskär 2,5 timmar. Åker du från Stockholm City kan du få en buffébiljett för 195 kronor. Travbanan på Åland är belägen cirka fyra kilometer utanför Mariehamn centrum.